koll på privatekonomin

Jag har börjat skriva krönikor i Privata Affärer. Det kändes naturligt att börja med tipset att göra en översikt över sin ekonomi.  Vet att många vill ha koll på sin ekonomi men det tar emot att sätta igång. Därför måste översikten vara enkel. Dels handlar det om tillgångar och skulder (i företagen kallas det balansräkning) dels handlar det om inkomster och utgifter (i företagen kallas det resultaträkning).  Det stör mig att Riksbanken när det gäller bolån talar om skulder i förhållande till vilka inkomster man har.  Ingen revisor skulle godkänna det för ett företag. Det borde vara skuld i förhållande till vad tillgången är värd.  Boendekostnaders (räntor, avgifter,skatter) andel av din inkomster netto efter skatt.

Så börja med tillgångar och skulder.  Om du äger en bostad – vad är den värd? Hur stora lån har du? Har du de amorteringar som du önskar? Vilka är dina andra tillgångar som bil och båt? Och så sparande förstås. Hur stor andel på sparkonto och vilka fonder har du? När du har översikten är det dags att fundera över förändringar. Vill du veta hur dina fonder står sig i jämförelse med andra fonder kan jag rekommendera fondkollen.se. Viktigast jämförelse är hur dina fonders avkastning (visas alltid efter avgifter) står sig i förhållande till andra jämförbara fonder. Det visar fondkollen.

När det gäller inkomster och utgifter handlar det om hyran eller att räkna ut boendekostnad i egen ägd bostad ,räntor efter avdrag för 30 procent skatteminskning, andra kostnader för fastighetsavgift eller bostadsrättsavgift, el, va. Om du vill jämföra dina bostadsräntor kan jag rekommendera Konsumenternas.se som har en översikt över vilka räntor olika banker erbjuder.   Har du bil kan du räkna ut vad den kostar osv. För de löpande utgifterna kan sammanställningen över köp med kontokort vara ett intressant underlag för funderingar vad som kanske kan ändras.

Hur mycket har du över för sparande? Det är det som ska ge trygghet och frihet, förverkligande av en eller annan dröm. Mer om det i min bok ”Fonder, sparande och pensioner” som du t ex kan köpa från Privata affärer till förmånligt pris.

Bästa hälsningar

Pia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s